ENJIN CARIAN BAHAN

Memuatkan ...

Selasa, 30 Jun 2009

' MENGATA ' PELAJAR 6 ATAS ? ?? .....update 3 Julai


Isu ini bermula bila ada pelajar 6 Rendah memberitahu saya ' budak 6 Atas bagi tau cikgu suka 'mengata' ( maksudnya mengutuk la kot ) budak 6 atas....bla.bla..bla.............Rolling on the floor Cerita bermula di sini dan beberapa tulisan tahun 2008.

Dalam blog ni kadang-kadang saya tulis pasal pelajar form six terutama 6 Atas. Rupanya ada yang terasa. Saya tulis apa yang saya dengar dan betul. Yang terbaru adalah perkara hasil perbincangan dalam mesyuarat guru Tingkatan 6 masa cuti hari tu.Day dreaming

Ada yang kata ' saya mengata ' pelajar 6 Atas. Masa 6 Rendah dak pun. (betul ke bahasa saya nih !). Begitulah macam pelajar 6 Atas sebelumnya. Maknanya pelajar 6 Rendah tunggu ajelah akan 'dikata' bila masuk 6 Atas. Saya gelak jer !!!Rolling on the floor

Sebenarnya kamu semua faham tak apa situasinya. Sedarilah, bila masuk je 6 Atas setiap tahun kamu semua akan jadi fokus guru-guru sebab kamu akan ambil periksa STPM tahun semasa (2009 la sekarang). Segala masalah yang berkaitan dengan kamu semua akan dibincangkan sebab ia pasti akan melibatkan keputusan peperiksaan. Jadi, wajarlah saya menulis tentang perilaku pelajar 6 Atas. Kebetulan sayalah satu-satunya cikgu 6 Atas yang berblog. So layanlah tulisan saya dengan hati terbuka dan rasional....ambil iktibar.Shame on you

Ini bukan soal mengata. Tak timbul soal kenapa tak tulis masa kamu 6 Rendah @ 'mengata 6 Rendah'. Masa 6 Rendah tak nampak lagi riak tingkah laku kamu pun. Tak sampai 6 bulan masa kat 6 Rendah. Prestasi pelajaran, perangai, masalah dll belum nampak jelas. Guru-guru tak dapat nak komen banyak. Worried

Ingat yer, kalau saya tak dedahkan dalam blog saya, kamu semua tak tahu apa yang dibicara dan dikeluh oleh guru-guru kamu. Kamu akan terus dengan ilusi kamu. Jadi, berfikiran rasional lah yer. Semuanya untuk kebaikan kamu juga. Kalau tak ada orang yang berusaha nak menyedarkan kamu, apa nak jadi. So, saya mainkan peranan saya ikut cara saya. Thinking

Kepada pelajar 6 Rendah, saya akan 'mengata' kamu kalau kamu semua menunjukkan masalah dalam pembelajaran masa 6 atas.Jadi, ambil pengajaran dari apa yang telah dikomen terhadap senior kamu. Jaga diri....Jangan nanti tuduh saya 'mengata kamu pulak' ! ( Ho....Ho )Laughing

Update ( 3 Julai ) : Komen dan cadangan seorang pelajar 6 Atas - " Kenapa cikgu tak cakap direct jer dalam kelas. Tulis dalam blog semua orang tahu "

Ulasan saya : Dalam kelas pun saya cakap juga tapi penerimaan berbeza. Biasanya masuk kiri keluar kanan. Habis masa tu, ia akan berlalu tanpa meninggalkan 'catatan' di mata dan di hati. Jadi, bila tulis dalam blog , Insyaallah, ia akan menjadi ingatan bila kamu semua membuka dan membacanya kembali. Kamu semua boleh nilai semula dengan mata hati, di mana mungkin penerimaan dalam kelas separuh hati atau masa tu jasad dalam kelas tapi hati jauh di 'Eropah'.....ho...hoLaughing. Faham ker ??? Saya yakin kesannya berbeza dan positif. Itu pun hanya kepada mereka yang nak berubah dan 'ada perasaan'. Ada juga yang risau, nanti 'satu dunia' tahu ! Tak lah, pelajar di benua Antartika, Afrika, Australia, Eropah......tak baca pun pun blog nih!

[ SOKONG BLOG INI, SILA SIGN BUKU PELAWAT ]

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam..
huhu..
saya anak didik cikgu yg dah baca+sedang berusaha ke arah yg lbh baik.. doakan saya ya cikgu.

Tanpa Nama berkata...

salam cikgu..sy pelajar cikgu...saya pun dh baca..saya pun sedang b'usaha ke arah yg lbh baik...

Tanpa Nama berkata...

salam..

saya pon student upper 6 jgk..tp dr skolah laen..ape yg ckgu ckp memg 100% btl coz bnde yg sme blaku kt skolah sy..dak2 uper 6 slalu jd perhtian..clp ckt pon ckgu2 nmpk..ni kn plak lau wat slh bsr..kecoh!!
pastu ble sowg yg slh..sumer skli jd mgsa..yela kerna nila setitik rosak susu sebelanga kn3?
walhal..mse kt lower 6 dlu..aduii..sume ckgu ske kmi..slalu dpt pujian..lg2 ble skang ni uper 6 da ade adeq2 (dak lower yg bru dftr) sllu la dibnding2kn...geram pon ade..hihi

6rendah SHM berkata...

takut pulak rasenye nk jd upper 6 taun dpn
maknanye taun dpn kami pulak di ambang 'DANGER' la cigu yee???
ape cigu ckp mmg betol
dlm kelz pura2 je fokushe3,tp dlm aty bnyk berdoa kelaz cpt abiz
coz xthn cigu xfhm pon tamadun dunia..

Cikgu Rashman berkata...

kamu semua bukan tidak boleh faham tapi kurang atau tidak ada usaha untuk memahaminya. Kamu kena baca dan cuba mengkaji fakta yang dipelajari. Tiada formula, tidak pengiraan, tiada graf, tiada kelok. Kamu malas baca ! tu jer sebab kenapa tak boleh. subjek lain pun kamu semua tak juga skor hebat2. biasa jah......jadi jangan cari alasan.....

dhurrka berkata...

cgu nak tanya...seblum ni sye selalu cari bahan sjrah je ka t blog cg ni..tapi bila saya baca selain topik sejarh...sye rasa sye dpat bnyak nasihat dr cg...soalan sye ialah..salah ke seorng pljr perempuan rapat or make a good freindshp dengan seorang cgu lelaki...rapat pun bincang pasal study je...cgu tu pun memberi nasihat,bimbingan,dorongan,sokongan dan banyak nasihat erta tunjuk ajar..masalahnya bukan dr cg yang dsye rapat..tapi dr cg lain..katanya dhurka nak share life dgan dia..sye rsa macam...adalah cgu lain tu pggl buat meeting lah inila itulah..isshh..sebabkan cgu lain cgu yanga rapat dgan saye tu skrang tak ckap dgan sye..

Related Posts with Thumbnails

PENYOKONG BLOG SEJARAH

PENAFIAN :

Penulis blog tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan, kerugian atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada mana-mana bahagian dalam laman blog ini. Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster dan/atau Lain-Lain Penulis.