ENJIN CARIAN BAHAN

Loading...

Tuesday, September 27, 2011

KOLEKSI SOALAN SEJARAH - PEPERIKSAAN PERCUBAAN STPM NEGERI-NEGERI MALAYSIA 2011 (update 2/10/2011, 16/10/2011, dan 23/10/2011)

Salam sejahtera semua pengguna blog ini. Hampir sebulan lebih saya tidak mengupdate blog ni kerana kesibukan yang pelbagai. Saya baru selesai menyemak kertas jawapan Percubaan Sejarah 1 pelajar saya. Jadi dah kurang sibuk sikit.

Saya bercadang untuk meneruskan usaha mengumpulkan semua soalan percubaan Negeri-negeri di Malaysia. Saya mengharapkan rakan-rakan guru-guru yang sedia berkongsi dapat mengemelkan soalan dan skema percubaan  Sejarah 1 dan 2 2011 kepada saya untuk diterbitkan. Semoga bermanfaat untuk semua.

( UPDATE  2/10/2011 : Terima kasih kepada ramai rakan guru yang turut menjayakan usaha ini. Moga bermanfaat untuk kita bersama. Kepada rakan guru daripada negeri yang saya masih tiada bahan, harap dapat mengusahakan sesuatu. )

( UPDATE 16/10/2011 : Tahniah atas kerja sama semua pihak untuk kepentingan bersama. Sesungguhnya saya hanya tukang kumpul, tukang usaha dan menyediakan wadah. Tanpa kerjasama semua perkara ini tidak menjadi kenyataan. Marilah kita saling doa mendoakan kejayaan untuk kita semua.

“ Ya Allah, berikanlah kejayaan yang sangat cemerlang dan diberkati untuk semua pelajarku khususnya dalam subjek Sejarah, dan juga kejayaan yang sangat cemerlang dan diberkati untuk anak-anakku, anak-anak sahabatku di Malaysia tercinta ini. Amin ……”

( UPDATE 23/10/2011 : LENGKAP !!! Usaha saya untuk mengumpul soalan percubaan seluruh Malaysia saya kira lengkap. Saya mengharapkan semua pelajar khususnya pelajar saya di SMK DARY, Bota Kanan, Perak dapat menggunakan semaksimum mungkin bahan yang dibekalkan sama ada bahan online atau bahan off line/fotostat.

Gunakan mengikut kesesuaian masing-masing untuk mempelbagaikan kaedah pembelajaran. Ringkasnya, jemu modul fotostat, tukar guna bahan blog sama ada secara online atau off line, dan begitulah sebaliknya.

Jangan jemu. Terus usaha. Tiada titik noktah untuk Sejarah selagi exam Sejarah 1 dan 2 belum selesai.

Selamat berusaha. Semoga berjaya A cemerlang dengan keberkatan daripada Allah.

Hantarkan bahan kepada emel : rashman2u@yahoo.com

1.   Percubaan Sejarah 1 Perak 2011 (Sila Muat turun !!!)

2.   Percubaan Sejarah 2 Perak 2011 (Sila Muat turun !!!)

3.   Percubaan Sejarah 1 Negeri Sembilan 2011 (Sila Muat turun !!!)

4.   Percubaan Sejarah 2 Negeri Sembilan 2011 (Sila Muat turun !!!)

5.   Percubaan Sejarah 1 Pahang 2011 (Sila Muat turun !!!)

6.   Percubaan Sejarah 2 Pahang 2011 (Sila Muat turun !!!)

7.   Percubaan Sejarah 1 Kedah 2011 (Sila Muat turun !!!)

8.   Percubaan Sejarah 2 Kedah 2011 (Sila Muat turun !!!)

9.   Percubaan Sejarah 1 Johor 2011 (Sila Muat turun !!!)

10.  Percubaan Sejarah 2 Johor 2011 (Sila Muat turun !!!)

11.  Percubaan Sejarah 1 Sabah 2011 (Sila Muat turun !!!)

12.  Percubaan Sejarah 2 Sabah 2011 (Sila Muat turun !!!)

13.  Percubaan Sejarah 1 Perlis 2011 (Sila Muat turun !!!)

14.  Percubaan Sejarah 2 Perlis 2011 (Sila Muat turun !!!)

15.  Percubaan Sejarah 1 Terengganu 2011 (Sila Muat turun !!!)

16.  Percubaan Sejarah 2 Terengganu 2011 (Sila Muat turun !!!) TERBARU ………

17.  Percubaan Sejarah 1 Kelantan 2011 (Sila Muat turun !!!)

18.  Percubaan Sejarah 2 Kelantan 2011 (Sila Muat turun !!!)

19.  Percubaan Sejarah 1 Selangor 2011 (Sila Muat turun !!!)

20.  Percubaan Sejarah 2 Selangor 2011 (Sila Muat turun !!!)

21.  Percubaan Sejarah 1 Pulau Pinang SMK Penanti 2011 (Sila Muat turun !!!)

       Skema tiada

22.  Percubaan Sejarah 1 Sarawak  2011 (Sila Muat turun !!!) TERBARU …

23.  Percubaan Sejarah 2 Sarawak  2011 (Sila Muat turun !!!) TERBARU…

24.  Percubaan Sejarah 1 Melaka 2011 (Sila Muat turun !!!)

25.  Percubaan Sejarah 2 Melaka 2011 (Sila Muat turun !!!)

26. Percubaan Sejarah 1 Wilayah Persekutuan KL 2011 (Sila Muat turun !!!)

27. Percubaan Sejarah 2 Wilayah Persekutuan KL 2011 (Sila Muat turun !!!)

 

[SOKONG BLOG INI, SILA SIGN BUKU PELAWAT]

26 comments:

Anonymous said...

cikgu bagaimana upload percubaan soalan sejarah stpm negeri johor ?

Anonymous said...

bahagian A
1. bincangkan konsep tamadun serta ciri-ciri tamadun umum pembentukan tamadun awal manusia.

2bincangkan peranan shih huang ti dalam membina dan mengukuhkan dinasti chin.

3bincangkan idea-idea kautilya dalam karyanya arthasastra untuk membantu pemerintah mengukuhkan kuasa.

4bincangkan ciri-ciri ekonomi sara diri,. jelaskan faktor-faktor perubahan ekonomi tersebut kepada ekonomi perdagangan di Alam Melayu.

5huraikan objektif dan perlaksanaan sistem pendidikan di athens dan sparta .

6bincangkan perkara-perkara utama yang terkandung dalam kod undang-undang hammurabi dalam tamadun mesopotamia .

7nilaikan sumbangan cheng ho dalam perkembangan tamadun manusia

8bangdingkan peranan lapisan masyarakat dalam tamadun mesir dan mesopotamia ...lim

Anonymous said...

bahagian b

9 terangkan corak kehidupan masyarakat arab jahiliah

10huraikan konsep ummah .jelaskan bagaimanakah rasulullah saw menyatukan pelbagai golongan masyarakat di madinah

11penggubalan sahifah madinah telah menyelesaikan pelbagai masalah-masalah di madinah.terangkan inti pati sahifah madinah dan kepentingannya.

12bagaimanakah syarat-syarat persetujuan hudaibiyah memberikan kemenangan kepada umat islam dan kaitannya kepada peristiwa pembukaan kota mekah

13terangkan prinsip-prinsip ekonomi islam serta kaitkan perlaksaannya dalam aktiviti dan sumber ekonomi pada zaman umar al khattab .

14bincangkan kepentingan aktiviti penjelajahan dan penerokaan dlam tamadun islam.

15jelaskan sumber-sumber ilmu menurut tamadun islam dan barat

16bandingkan matlamat dan sistem pendidikan di alam melayu sebelum dan selepas kedatangan islam sehingga abad ke 18M

soalan-soalan percubaan sejarah stpm kertas 1 negeri johor

Anonymous said...

cikgu rashman, terima kasih banyak atas bahan-bahan kertas 2 yang dibenarkan untuk didownloadkan. Terima kasih banyakkkkkkkkkkkkkk.

saqib said...

pada pendapat cikgu....soalan yang mungkin keluar sejarah 2 ape yer....

nurul said...

awak, tu soalan trial johor ke?

Anonymous said...

saya sedang cari trial sej johor dan terengganu utk kedua2 paper.. ada sape2 blh tlg?

Bahijah~ said...

http://www.scribd.com/doc/67875531/Soalan-Percubaan-STPM-2011-TERENGGANU-Sejarah-1

klik link di atas..bagi soalan/skema sejarah 1 (TERENGGANU)

haz_reen said...

salam, cikgu izinkan saya mengambil koleksi soalan cikgu tuk diedarkan kepada kawan2 sya

Anonymous said...

saya ada percubaan trg...

Anonymous said...

terima kasih banyak

Anonymous said...

http://www.scribd.com/doc/39652424/Johor-Skema-Jawapan-Sejarah-2-Percubaan-Kertas-2

eika said...

kenape johor punye tak de eyh ?

Anonymous said...

Saya perlukan soalan percubaan stpm sejarah 1 negeri johor, kelantan, sarawak dan wilayah persekutuan. Saya harap ada rakan-rakan yang bsudi membantu, tk.

Anonymous said...

cikgu,sejarah 1 kelantan tak boleh download lah...dah hampir 1 jam saya tnggu tak boleh juga.dah 3 kali saya try download.

helmi said...

http://www.scribd.com/doc/68754910/Sejarah-2-Skema-Trial-Terengganu

klik link di atas..bagi soalan/skema sejarah 2 TERENGGANU

Anonymous said...

terima kasih cikgu. hnya ALLAH yg dapat mmbalas jase baik ckgu nie. doakan kejayaan kami dlam STPM yerr cikgu ;)

Anonymous said...

Ribuan terima kasih kepada En.Rasman, ilmu yang dikurniakan akan dimanfaatkan sepenuhnya.

Anonymous said...

Assalamualaikum...cikgu soalan trial negeri sarawak kertas 1 xda la... bila sy buka nk download yg keluar kertas 1 terengganu... harap cikgu dpt tlg carikan....terima kasih..

Cikgu Rashman said...

Saya dah betulkan.....cuba download

insan biasa said...

assalamualaikum..cikgu ada tak skema soalan dan jawapan sejarah 1 dan 2 untuk daerah-daerah di Pulau Pinang selain SMK Penanti untuk STPM 2011?

Anonymous said...

terima kasih byk2 cikgu.... sy dh download soalan sarawak... hanya Allah sahaja yg dpt membalas jasa cikgu... cikgu byk membantu sy mengenai maklumat sejarah 1.... terima kasih byk2 cikgu.... semoga cikgu sentiasa berjaya di dunia & akhirat....

Anonymous said...

terima kasih sy ucapkan untuk cikgu. trial paper sejarah 2 yg cikgu sediakan memantapkan lg persediaan sy utk esok. ikhlas dari student f6 di SMKUT, JOHOR.

Anonymous said...

assalamualaikum, cikgu rasman..
macam mane saya nk download trial sejarah 2 selangor? sbb tak blh nak download..

terima kasih...

Cikgu Rashman said...

patutnya tak de masalah.....klik jer

Shakeer said...

Soalan percubaan Pulau Pinang ada tak cikgu? :)

Related Posts with Thumbnails

PENYOKONG BLOG SEJARAH STPM

PENAFIAN :

Penulis blog tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan, kerugian atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada mana-mana bahagian dalam laman blog ini. Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster dan/atau Lain-Lain Penulis.