ENJIN CARIAN BAHAN

Khamis, 9 Februari 2012

BERCINTA @ KEKASIH TIDAK TERLARANG !

Kepada para pelajar Pra-U SMKDARY, baca entri ini.
image image image

Pelajar yang mahu berjayA dalam pelajaran, wajib membentuk diri untuk ‘bercinta’ dengan buku. Bercinta dengan buku tak seperti bercinta dengan manusia. Perasaan anda tidak akan dipermainkan. Tidak akan timbul perasaan cemburu, kecil hati, rindu bayangan dan syak wasangka. Tiada janji palsu. Tiada kata dusta. Tiada cinta terlarang …….

Tidak dapat disangkal bahawa buku @ kitab merupakan medium ilmu yang sangat penting dan utama.Dalam perkembangan tamadun manusia, ilmu dan buku tidak dapat dipisahkan. Peningkatan tamadun Islam dalam zaman kegemilangannya mencatatkan penguasaaan ilmu oleh sarjana Islam seiring dengan pembacaan, pengkajian,pembelajaran, dan penghasilan buku/kitab yang muktabar.

Kepada anda, untuk menjadi seorang pelajar yang berjayA, dekatkan diri dengan buku. Anda tak perlu mengarang buku atau mengkajinya seperti seorang sarjana. Hanya baca banyak, baca dengan ‘jiwa raga’ dan kaji soalan & jawapan supaya anda faham apa yang dah dipelajari tanpa perlu menghafal membuta tuli setiap satu point-point penting. Biasakan diri untuk membawa sebuah buku ke mana-mana saja anda pergi atau nota-nota yang telah dipadatkan.

Kebanyakan pelajar takut untuk digelar ‘kaki buku’ atau ‘ulat buku’ sebab mereka takut akan kehilangan kawan. Nanti dikatakan ‘skema sangat’ .Dalam usaha mencapai kecemerlangan dalam pelajaran, nak ke tak nak anda kena terima hakikat anda kena berkorban. Ini termasuklah mengorbankan masa untuk ‘hanging out’ bersama kawan-kawan dan hal-hal lain yang mengganggu pembacaan/pembelajaran. Kawan yang sebenar-benar kawan adalah kawan yang tak memilih kawan, walau siapapun anda. Lagi pun, tak rugi kalau kita kehilangan kawan yang boleh merugikan masa depan kita.

Fikir-fikir dan perhatikan dengan mata hati !!!

CINTA DULU CINTA SEKARANG - S. M. SALIM ……. layan

Penuh dengan pengajaran dan nasihat kepada generasi sekarang yang sudah menyimpang dari adab tatasusila yang dipegang oleh generasi terdahulu yang berpegang teguh kepada perintah ALLAH S.W.T dan sunnah Rasullulah S.A.W


Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

PENYOKONG BLOG SEJARAH

PENAFIAN :

Penulis blog tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan, kerugian atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada mana-mana bahagian dalam laman blog ini. Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster dan/atau Lain-Lain Penulis.