ENJIN CARIAN BAHAN

Jumaat, 3 April 2009

Kejayaan Bermula Dengan Membaca.........

1. Kali ini saya berkongsi dengan Anda tips motivasi dari Al Quran.Saya rasa Anda ingat ayat pertama yang diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w, dari surah Al Alaq. Ia bermaksud “Bacalah”.

2. Melalui kajian, 93% daripada orang-orang yang berjaya suka membaca. Mereka juga menjadikan tabiat membaca sebagai satu tabiat harian.

3. Asas kejayaan adalah ilmu. Kedua, usaha. Ketiga, attitude positif. Ketiga-tiga asas ini dapat memperkasakan minda lalu dapat melahirkan insan cemerlang.

4. Tanpa ilmu, kita takkan tahu ke mana mahu di tuju dan apa yang kita mahu kuasai untuk menjadi orang yang lebih maju, lebih cemerlang dari yang sebelumnya.

5. Cara paling mudah menggali ilmu adalah dengan membaca. Di zaman ‘vista’ sekarang ni, Anda juga boleh menonton video-video percuma di Internet selain membaca untuk menimba ilmu, mencari informasi dan untuk mengikuti perkembangan terkini.

6. Orang yang berilmu adalah mereka yang berjaya serta sukakan kejayaan. Untuk jadi orang yang berjaya adan meniru pencapaian orang berjaya, Anda perlu rajin menimba ilmu, rajin belajar dan mengaplikasikan apa yang Anda pelajari.

7. Nak jadi student yang berjaya, dekatkan diri dengan ilmu, cinta ilmu dan rajin berkongsi ilmu.

8. Nak jadi pekerja cemerlang, gali ilmu komunikasi, penampilan diri, disiplin dan tatakerja.

9. Nak jadi usahawan berjaya, gali ilmu keusahawanan, pengurusan kewangan, teknik mempromosi, tips pengurusan pelanggan dan cara mengembangkan perniagaan.

10. Hidup kita menjadi lebih maju bila rajin mencari ilmu. Semuanya takkan pernah habis.

11. Jadi, lebih banyak ilmu yang Anda kongsikan, lebih banyak juga ilmu yang Anda dapat!

iMotivasi

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

PENYOKONG BLOG SEJARAH

PENAFIAN :

Penulis blog tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan, kerugian atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada mana-mana bahagian dalam laman blog ini. Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster dan/atau Lain-Lain Penulis.