ENJIN CARIAN BAHAN

Rabu, 14 November 2007

NOTA TAMADUN DUNIA : TEMA 3

Tema 3 : Ketahanan dan Pertahanan

Kawasan Kajian: Mesopotamia, Mesir, Arab, Graeco-Roman, India, China, Melayu dan Barat
Aspek yang dikaji:

3.1 Konsep: Konsep Ketahanan Dan Konsep Pertahanan

Berdasarkan contoh amalan dalam Tamadun Mesopotamia, Mesir, Arab, Graeco-Roman, India, China, Melayu dan Barat tunjukkan bagaimana ketahanan diri dan fizikal dicapai melalui latihan dan amalan menguatkan mental dan psikologi dan fizikal serta peralatan senjata tentera (Tamadun Yunani – melalui sukan/olimpik, Rom – gladiators, lumba kuda dll)

3.2 Organisasi

Tunjukkan jenis organisasi yang wujud di dalam satu-satu tamadun dalam aspek pertahanan (Rom – ‘legions’, Viking – perahu, Norman – ‘knights’ dll , Srivijaya – Orang Laut)
Tunjukkan taktik dan strategi pertahanan dan peperangan ( Rom – testudo (kura-kura), China – (The Great Wall)Huraikan ciri-ciri tentera dalam satu-satu tamadun (Rom –‘legions’, Norman –‘knights’, tentera bergajah dll)

3.1 Konsep

Ketahanan: Ketahanan ertinya ketabahan , kecekalan dan kesabaran dalam menghadapi sebarang ancaman dan dugaan serta tidak mudah luntur dalam perjuangan. Ketahanan terdiri daripada ketahanan rohani/spiritual dan ketahanan fizikal. Ketahanan rohani/spiritual meliputi aspek-aspek agama dan moral. Ketahanan fizikal merangkumi aspek-aspek lahiriah termasuk pembinaan jasmani dan ketenteraan. Ilmu pengetahuan, pengalaman, kecekapan dan pelaksanaan yang betul merupakan asas-asas yang penting dalam pembinaan ketahanan fizikal dan rohani bagi sesebuah masyarakat dan negara. Ketahanan rohani dan fizikal mestilah dibina secara seimbang dan sepadu. Ketahanan diri, masyarakat dan negara merupakan persediaan yang wajar dan perlu diambil perhatian yang serius bagi melaksanakan tahap kedua iaitu pertahanan.

Pertahanan :Pertahanan ialah perihal mempertahankan diri, masyarakat, agama dan negara daripada serangan musuh Membela golongan yang lemah, teraniaya dan dizalimi juga termasuk dalam erti pertahanan Mempertahankan hak dan tanggungjawab memerlukan pengorbanan yang besar dari segi harta,, masa, jiwa dan nyawa.

3.2 Organisasi

Tamadun Mesopotamia

Orang Sumeria adalah orang yang pertama di kalangan manusia awal yang mengetahui tentang taktik-taktik peperangan walaupun mereka bersifat.kemanusiaa, bijak membuat ramalan berdasarkan agama dan tidak mempunyai cita-cita berperang yang bersungguh-sungguh. Mereka berperang dengan cara berbaris-baris dan berdiri rapat-rapat. Senjata mereka ialah tombak dan lembing dan memakai topi kulit.Pemerintah membina tembok pertahanan untuk mencegah pencerobohan musuh dan melindungi penduduknya. Dalam masa-masa mereka berhenti bertelingkah sesama sendiri, orang Sumeria ini bersatu pula memerangi puak nomad yang sentiasa menyerbu dataran-dataran subur dan menjadi ancaman besar kepada peradaban Sumeria. Mereka bukan sahaja diganggu oleh puak yang berpindah randah bahkan juga oleh orang Semitik yang tinggal di Akkad (kawasan yang terletak di bahagian utara dataran Sinnar). Orang Semitik berperang dengan cara terbuka, menggunakan panah dan buat beberapa abad tidak dapat ditandingi oleh orang Sumeria.Permusuhan dan peperangan sering berlaku di antara negtara-negara kota di Mesopotamia atas sebab tuntutan air dari sungai yang menjadi punca kekayaan. Contohnya ialah peperangan yang berlaku antara negara kota Ur dan Urech adalah kerana hendak menguasai hilir Sungai Euphrates. Akibat daripada peperangan demi peperangan di antara negara-negara kota, maka berlakulah pertukaran pemerintah, kemusnahan negara-negara kota dan keruntuhan tamadun Mesopotamia. Pada tahun kira-kira 2750SM, Raja Sargon dari Akkadia telah menguasai tamadun Mesopotamia. Beliau menguasai semua negara kota dan meluaskan empayarnya dari Elam di Timur hingga ke Laut Mediterranean. Pada kira-kira tahun 2200 SM sekumpulan orang nomad iaitu Amorites telah menyerang Mesopotamia dan berjaya menawan Babylon. Babylon telah berkembang menjadi sebuah negara kota yang indah, kuat dan masyhur di bawah pemerintahan Hammudrabi (1709SM – 1669SM). Hammurabi telah mendirikan kubu di setiap kota. Kubu-kubu itu dikawal oleh angkatan tentera. Kubu Babylonlah yang paling terkenal di antara kubu-kubu yang dibina.

Tamadun Mesir

Pada zaman empayar Mesir ( Zaman Pertengahan) kira pada tahun 1600 SM – 1000SM iaitu ketika diperintah oleh Amhose, tentera Mesir disusun rapi dan menggunakan pedati kuda yang beroda besar dan bertayar mati yang dibuat dari kulit. Tentera dibahagikan kepada beberapa bahagian seperti bahagian tengah dan bahagian tepi. Serangan menggunakan taktik gerak rusuk.Pada zaman pemerintahan Tutmose, beliau sendiri mengetuai angkatan tentera. Serangan dibuat pada setiap musim bunga menggunakan jalan darat dan laut. Dengan itu menunjukkan Mesir telah mempunyai angkatan tentera darat dan laut. Peralatan yang digunakan oleh Mesir ialah pedang, panah, baju besi dan kuda.

Tamadun Arab

Kegiatan ketenteraan dan peperangan pada zaman Arab pra-Islam merupakan satu profesyen yang dnpandang mulia dan sangat diminati.Setiap kejayaan yang diperoleh dalam satu-satu peperangan boleh membawa kemegahan dan keuntungan yang besar kepada kabilah yang berjaya.Orang-orang Arab telah dilatih dan diasuh berperang sejak kecil lagi kerana peperangan antara kabilah merupakan satu daripada kehidupan mereka. Kaum lelaki memainkan perananyang besar dalam peperangan jika dibandingkan dengan kaum wanita. Meeka dilatih bermain senjata dan bermain kuda.Setiap peperangan biasanya melibatkan seluruh anggota kabilah termasuk perempuan dan kanak-kanak. Seluuruh harta benda dibawa bersama ke medan peperangan. Mereka juga membawa pakar bedah (untuk memotong bahagian yang tercedera). Alat-alat bunyi- bunyian seperti gendang, serunai serta lagu-lagu bersemangat dimainkan dalam perjalanan menuju medan peperangan.Perempuan-perempuan yang ditawan dalampeperangan akan dijadikan gundik atau harta milik sendiri yang boleh diperdagang sebagai hamba abdi. Pihak lelaki bertanggungjawab mempertahankan kaum wanita. Jika mereka gagal, wanita itu akan menjadi milik musuh. Biasanya mereka berusaha memiliki semula wanita mereka dengan cara tebusan atau berperang.
Harta-harta rampasan perang diagih sama rata kepada tentera setelah ¼ daripadanya diperuntukkan kepada ketua kabilah. Ketua kabilah boleh memilih harta rampasan perang yang disukainya, selepas itu barulah diagihkan kepada orang lain. Alat-alat senjata yang digunakan ialah pedang, tombak ,panah dan baju besi. Dari segi jenis tentera, tenteranya terdiri daripada tentera infantri (tentera berjalan kaki) dan tentera berkuda/cavalry (sebahagian kecil sahaja). Tentera berkuda hanya digunakan pada masa peperangan ‘serang lari’.Tentera bergajah juga digunakan iaitu semasa Abrahah menyerang Mekah iaitu semasa Nabi dilahirkan.Dari segi organisasi tentera, ada perbezaan antara tentera golongan Badawi (penduduk padang pasir) dan Hadari (penduduk bandar). Organisasi tentera puak Badawi kurang tersusun dan menggunakan taktik ‘serang lari’, sebaliknya kaum Hadari lebih .tersusun dan lebih banyak dipengaruhi oleh Rom dan Parsi terutamanya bagi Arab Hadari yang tinggal di bahagian utara dan selatan Arab.Contoh organisasi yang tentera Rom dan Parsi yang mereka tiru ialah tentera dibahagikan kepada 5 bahagian iaitu depan, tengah, belakang, kiri dan kanan yang dikenali sebagai ‘al-khamis’. Ketua kabilah diletakkan dibahagian tengah untuk menjaga keselamatannya.Orang Arab juga mendirikan kota pertahanan. Contohnya, di selatan Arab kota pertahanan dibina di Ghumdam (di Yaman),Hadramaut, Mahrah dan Oman. Di utara Arab dibina beberapa buah benteng pertahanan di kota Petra/Batra’, al-Khawarnaq (berhampiran al-Hirah) dan al-Sadir (di tengah kota al-Hirah).Motif peperangan yang berdasarkan semangat asabiyah (kesukuan) adalah bertujuan untuk mencari nama dan kemegahan. Peperangan boleh berlarutan hingga berpuluh tahun seperti Peperangan al-Basus antara suku Taghlib dan suku Bakr yang memakan maa selama 40 tahun.

Tamadun Greek

Sejarah awal Greek yang bermula d ibeberapa buah pulau termasuk Create , terletak di Laut Mediterranean menjadikan orang greek sebagai tentera laut yang kuat. Malah tuan kapal pertama di Laut Aegean adalah orang Greek – terkenal dengan kecekapan dalam pelayaran.Raja Mycenae (sebuah dari kota di Greek) telah membina sistem berkubu untuk menahan serangan penyerang dari laut. Bandar Troy yang merupakan sebuah daripada negara kora di Greek terkenal sebagai kota berkubu. Istana di bandar Troy dikelilingi tembok setebal 15 kaki dengan pintu pagar yang tinggi dan menara yang kukuh sebagai langkah berjaga-jaga dari sebarang serangan.
Orang Achaean (satu dari kaum Greek) menggunakan senjata tombak untuk mempertahankan diri. Mereka juga menggunakan topi besi yang berjambul bulu kuda, memakai baju besi atau kulit, sarung kaki yang dibuat dari gangsa, perisai besar yang dibuat dari kulit lembu dan gangsa. Ketua angkatan perang menggunakan pedati kecil sebagai kenderaan. Cara berlawan ialah berlawan seorang-seorang antara ketua dengan ketua. Orang biasa tidak mempunyai senjata yang lengkap. Ketika tentera Greek dibawah General Pyrrhus, Greek mempunyai angkatan tentera yang besar dan terlatih. Gajah digunakan sebagai alat kenderaan perang yang disamakan dengan kereta kebal masa ini. Di tanah besar Greek, orang-orang Greek membina benteng/kubu pertahanan bagi menghadapi serangan dari utara.Ketahanan diri dan fizikal orang-orang Greek dicapai melalui latihan olahraga. Latihan dalam olahraga menjadi sebahagian daripada pelajaran seseorang murid di Athens. Berlari, bergusti, melontar lembing dan bertinju yang dipelajari oleh orang Greek semasa di sekolah gusti, kekal menjadi hobi dalam hidupnya. Empat tahun sekali pertandingan olahraga secara besar-besaran yang terbuka kepada semua orang Greek diadakan di Olympia. Pemenang pertandingan disanjung oleh warganegara lain sebagai seorang yang mengharumkan nama kota mereka. Di setiap kota di Greek terdapat sekurang-kurangnya sebuah jimnasium umum untuk aktiviti olahraga dan olahraga merupakan satu bentuk hiburan yang tetap bagi orang lelaki. Athens memang terkenal dengan acara marathonnya. Sukan Olimpik pertama diadakan sebagai menghormati dewa Zeus. Selain membantu melahirkan individu yang cergas, kegiatan sukan ini juga secara tidak langsung menyatukan masyarakat Greek empat tahun sekali dan melupakan perselisihan politik. Sewaktu sukan ini diadakan, gencatan diisytiharkan oleh semua pihak.Di Greek, terdapat perbezaan dari segi ketahanan dan pertahanan antara Sparta dengan Athens. Di Sparta, orang lelaki diberi latihan tentera yang berterusan sejak dari kecil lagi. Bayi yang lemah dibunuh. Kaum wanita diberi kesedaran bahawa tugas utama mereka ialah melahirkan perajurit yang berdarah tulin Sparta. Kaum wanita diberi latihan jasmani bersungguh-sungguh bersama kaum lelaki agar menjadi ibu yang sihat (ini berbeza dengan wanita Greek di tempat lain). Budak lelaki yang berumur 7 tahun ke atas tinggal d iberek di bawah penyeliaan warganegara yang lebih tua dan juga di bawah jagaan pemuda-pemuda Sparta yang bergelar ‘tukang sebat’. Di situlah mereka diajar menanggung kesakitan tanpa rungutan, menguatkan badan dengan jimnastik dan senaman, ditanam dengan semangat suka melawan melalui permainan ganas yang disediakan. Ketika permainan ini dijalankan, banyak juga nyawa terkorban. Bagi menambahkan daya usaha mereka, mereka digalakkan mencuri jiran mereka. Bila mereka dewasa, mereka diwajibkan berkhidmat dalam polis rahsia. Bila mereka berumur 30 tahun mereka mesti berkhidmat sebagai tentera dengan disiplin yang lebih keras. Orang Sparta tidak dibenarkan berniaga atau bertani. Kerja begini diserahkan kepada helot dan warganegara diharamkan memegang wang. Keindahan dan sifat lemah lembut tidak terdapat di kalangan orang Sparta. Mereka memang terkenal sebagai pejuang terbaik. Mereka ditanamkan dengan taat setia yang tidak berbelah bahagi. Orang Sparta hanya bertuan kepada satu iaitu undang-undang mereka. Kekuatan tentera darat mereka jelas apabila mereka berjaya mengalahkan tentera Parsi yang menyerang Greek tahun 480SM.

Di Athens, berkhidmat di dalam tentera adalah satu perkara biasa dalam kehidupan orang Athens. Daripada umur 18 tahun hingga 20 tahun mereka menerima latihan tentera. Pada tahun kedua latihan, mereka dihantar ke kubu-kubu pertahanan sempadan di Attica. Daripada umur 20 hingga umur 60 tahun, mereka boleh dikerah berkhidmat. Pada bila-bila masa sahaja, Dewan Perhimpunan akan membuat keputusan melancarkan perang ke atas jiran yang tidak disukai mereka. Arahan menjalankan kerahan akan dilekatkan di pasar-pasar dan orang-orang lelaki akan segera menyediakan pedang dan perisai, mendapatkan catuan makanan dan melaporkan diri dalam tentera warganegara. Semuanya akan bersedia bergerak dengan segera. Semasa peperangan askar-askar yang terdiri daripada warganegara itu dengan kelengkapan senjata yang berat akan berdiri rapat-rapat dalam satu barisan, perisai bertemu perisai dan mereka akan mara menemui barisan musuh. Cara mereka ialah dengan berdiri berselindung di belakang perisai, menghunusksn tombak dan cuba mengundurkan tentera musuh. ‘Musim’ peperangan akan berakhir dalam bulan April dan Mei kerana mereka perlu pulang untuk menuai hasil tanaman mereka. Inilah bezanya dengan tentera Sparta yang mempunyai tentera tetap. Berbanding dengan orang Sparta, orang Athens terkenal dengan kehandalannya di laut. Kapal perangnya mencecah sebanyak 200 buah dan untuk menempatkannya tidak menjadi masalah kerana Athens telah membina beberapa buah pelabauhan.

Tamadun Rom

Bandar Rom memang dikenali sebagai bandar berkubu. Orang-orang Rom sentiasa bersedia mempertahankan Rom dari serangan luar yang sentiasa sahaja mengancam Rom. Oleh itu, Rom telah membina tembok pertahanan disempadan dan yang paling terkenal ialah Tembok Hadrian yang dibina dari Tyne ke Solway sepanjang 80 batu. Rom terkenal dengan angkatan lautnya. Ini jelas apabila rom melawan Carthage di Pulau Sicily, Rom menggunakan angkatan laut yang besar. Begitu juga ketika meluaskan empayarnya ke Afrika, Rom juga menggunakan kapal laut. Pada zaman pemerintahan Constantine, Rom telah menggunakan meriam sebagai satu daripada alat perangnya. Alatan perang Rom terdiri daripada baju besi, helmet, pedang, tombak, pisau belati, panah, lembing, dan artillery (senjata pemusnah yg. dibuat dari batu dan kayu, seakan bom). Ketahanan diri dan fizikal dicapai melalui beberapa aktiviti seperti bergusti, pertunjukkan gladiator (perlawanan manusia), dan binatang buruan yang liar serta lumba kuda. Gimnasiun dan gelanggang gusti dibina untuk tujuan tersebut. Orang tahanan dilawankan dengan binatang liar seperti singa. Jika menang, akan dibebaskan.
Dalam usaha meluaskan empayarnya, Rom bergantung kepada bilangan dan kekuatan tenteranya. Pada zaman pemerintahan Augustus, beribu-ribu orang tentera diambil untuk mempertahankan negara dari serangan musuh. Tentera yang jumlahnya hampir 400 ribu orang biasanya ditempatkan di sempadan yang terdedah dengan serangan luar. Augustus menempatkan tentera pengawal di luar Itali dan mengadakan pengawalan untuk dirinya sendiri di Rom . Tempoh perkhidmatan bagi tentera Rom ialah antara 20-25 tahun. Bagi menambahkan bilangan tentera warganegara, Augustus telah mewujudkan tentera bukan warganegara yang diberikan taraf warganegara setelah 25 tahun berkhidmat. Tentera Rom juga berjasa dalam mengembangkan budaya Rom di kawasan jajahan. Tentera Rom juga boleh berfungsi sebagai jurutera, pembina jalan, jambatan, petani dan menjadi hakim di daerah-daerah tertentu.

Taktik yang digunakan oleh Rom terutama di Arab Utara dan Selatan ialah dengan membahagikan tenteranya kepada 5 bahagian iaiatu bahagian depan, belakang, kanan, kiri dan tengah. Ketika melawan orang-orang Islam dalam Perang Yarmuk tahun 635 M, Heraclus sebagai ketua tentera Rom telah mengikat tenteranya dengan besi antara satu sama lain untuk mengelakkan mereka lari .Rom juga menggunakan taktik dan strategi testudo (kura-kura). Jenis tentera Rom dikenali sebagai ‘legions’ (unit/batalion yang mengandungi 3,000-6,000 askar berjalan kaki/infantri dan 100-200 askar berkuda) dan ‘tentera bergajah’ (semasa menyerang Mekah melalui panglimanya, Abrahah).

Tamadun India

Dalam bidang pentadbiran ketenteraan, Chandragupta Maurya dikatakan raja yang mula-mula sekali mempunyai organisasi ketenteraan yang tersusun dan berkesan. Plini menggambarkan bahawa Chandragupta Maurya mempunyai jumlah angkatan tentera yang terdiri daripada 600,000 orang askar berjalan kaki, 30,000 orang tentera berkuda dan 9,000 orang tentera bergajah di samping tentera-tentera berkereta kuda. Raja merupakan pegawai tertinggi angkatan tentera. Untuk mengendalikan tenteranya yang begitu ramai, beliau membahagikan kepada 30 badan pentadbir dan diagihkan kepada 6 lembaga. Tiap-tiap lembaga mengandungi 5 orang ahli. Badan-badan tersebut meliputi tentera laut, tentera berjalan kaki, tentera berkuda, tentera bergajah, tentera berkereta kuda dan tentera berkenderaan yang membekalkan alat-alat senjata. Tenteranya juga terdiri daripada berbagai kelas masyarakat dan bertugas semasa berlaku peperangan sahaja. Tenteranya dibayar gaji tetap. Arthasastra pula menggambarkan bahawa terdapat juga jururawat-jururawat dan doktor-doktor yang ikut serta dalam peperangan untuk membantu tentera yang tercedera. Di Mohenjo Daro dan Harappa dibina kubu dengan dinding yang tingginya 400 meter panjang dari utara ke selatan dan lebarnya ½ km. Tembok kubu Harappa dibuat daripada batu lumpur dengan batu terbakar yang tebalnya 18 meter. Sebenarnya di setiap bandar dalam Tamadun Indus dibina kubu yang kuat untuk melindungi bandar daripada musuh.

Tamadun China

Pada dasarnya negeri China adalah sebuah negeri ketenteraan. Pada zaman awal, Raja Shang sentiasa berperang kerana beliau beranggapan perang sebagai kejadian yang menguntungkan raja dan negaranya. Kemenangan dalam peperangan menjadikannya kaya dan berkuasa. Kadang kala Raja Shang menawan musuhnya sebagai korban kepada dewanya. Tentera Shang terdiri daripad tentera berjalan kaki dan berkereta kuda. Dinasti Shang kemudian digulingkan oleh Wu Wang dari Dinasti Chou pada tahun 1027SM kerana kezaliman raja Shang terakhir iaitu Shang Chau Hsin. Semasa pemerintahan kerajaan Chin, mereka berperang menggunakan angkatan tentera berkuda dan tentera berjalan kaki dan bukan kereta kuda untuk berperang. Pada masa awal pemerintahan Shih Huang Ti, beliau telah mengarahkan askar mencari alat-alat perang di dalam setiap rumah. Semua alat itu dirampas dan dihantar ke ibu kota Siang Yang dan dileburkan menjadi loceng besar dan patung besi. Melalui cara itu Shih Huang Ti berharap rakyatnya atau wakil lindungan tidak akan melancarkan pemberontakan terhadap kerajaannya malah kerajaan pusat cuba menetapkan satu sistem monopoli dalam kuasa tentera. Tenaga buruh bagi tentera diperolehi dari sistem kerahan dalam berbagai-bagai daerah tentera yang dikatakan sebagai Chun. Apabila kerajaan Chin hendak mengerahkan askarnya, beliau mengambil golongan pemimpin tentera dalam Chun tersebut. Kerajaan pusat juga melantik pegawai sebagai pemimpin tentera bagi kempen peperangan. Dari segi taktik peperangan, Shih Huang Ti berperang menggunakan taktik orang Tartar (ganas),dan menggunakan tentera berkuda. Beliau juga telah mengumpulkan penjahat dan dijadikan askar dan dihantar berperang ke sempadan. Beliau juga telah membina rangkaian jalan tentera dan terusan untuk memudahkan pergerakan/serangan.
Bagi mempertahankan negerinya dari ancaman luar terutamanya orang tartar/Monggol, Shih Huang Ti telah membina tembok yang dikenali sebagai Tembok Besar Negeri China. Tembok ini dibina dari tahun 228SM hingga 210SM yang merentasi bukit bukau dan lembah. Panjang tembok ini ialah 2250 batu dengan ketinggigan 15 kaki hingga 20 kaki. Tembok ini dibina lengkap dengan menara pengawal. Terdapat sebanyak 20,000 menara pengawal. Setiap satunya di tempatkan sepasukan tentera yang mengandungi 100 orang. Mereka mengawal dengan menggunakan panah. Di samping menara pengawal yang besar tadi, terdapat juga menara pengawal yang lebih kecil sebanyak 10,000 buah. Alat-alat peperangan yang digunakan di China ialah panah, pedang, lembing dan perisai. Pada zaman Monggol memerintah China, Marco Polo yang melawat China pada abad ke-13 melaporkan bahawa China menggunakan serbuk letupan dalam peperangan.Bagi menguatkan ketahanan fizikal, orang China menjalanii latihan ketenteraan termasuk seni mempertahankan diri secara tradisional.

Tamadun Melayu

Kerajaan-kerajaan Melayu juga mempunyai angkatan tentera yang kuat terutama kerajaan-kerajaan yang terkenal dengan perluasan empayarnya seperti Srivijaya, Majapahit, Melaka Acheh dan Funan. Srivijaya mempunyai angkatan laut yang kuat. Kerajaan ini menggunakan angkatan lautnya untuk memaksa kapal-kapal dagang singgah di pelabuhannya. Dalam aspek pertahanan ini, organisasi tentera yang ditubuhkan oleh Srivijaya dipanggil Orang Laut. Orang Laut melindungi pedagang dari serangan lanun. Orang Laut inilah juga yang melindungi Parameswara ketika menyelamatkan diri ke Tanah Melayu dari serangan Majapahit. Dengan angkatan tentera yang ramai, Srivijaya telah menawan beberapa buah kerajaan di utara Tanah Melayu dan Sumatera. Kerajaan Srivivjaya telah mewujudkan satu unit pentadbiran ketenteraan yang diketuai oleh seorang panglima bergelar pratisava.
Kerajaan Melaka semasa pemerintahan Parameswara, telah menubuhkan organisasi tentera yang dipanggil Orang Laut. Tugasnya ialah untuk melindungi pedagang dari lanun. Pada peringkat awal Melaka ditubuhkan, Melaka sering diancam oleh Siam dan Majapahit. Bagi mempertahankan Melaka dari ancaman-ancaman luar, Parameswara telah meminta perlindungan dari Negeri China. Beberapa jawatan diwujudkan dalam pentadbiran Melaka untuk menjamin keselamatan negeri Melaka. Jawatan Bendahara dalam kerajaan Melaka berfungsi sebagai ketua angkatan tentera, sementara Laksamana pula merupakan ketua angkatan laut. Temenggong dipertanggungjawabkan menjaga keamanan dan keselamatan dalam negeri dengan bantuan pasukan keselamatan. Kekuatan tentera Melaka terutama semasa di bawah Bendahara Tun Perak membolehkan Melaka meluaskan empayarnya meliputi beberapa buah kawasan di Tanah Melayu dan Sumatera.
Majapahit juga pernah muncul sebagai sebuah kerajaan yang kuat dirantau ini. Dengan angkatan tentea yang besar dan kuat, kerajaan ini telah memperluaskan empayarnya dengan menawan beberapa buah kerajaan di Tanah Melayu, Kalimantan, Sumatera, Jawa dan Bali. Kerajaan Funan pula memperluaskan empayarnya dengan menawan Indo-China, Siam, Langkasuka dan utara Tanah Melayu. Alat-alat yang digunakan dalam pertahanan di Alam Melayu ialah keris, tombak dan pedang. Perahu dan kapal turut membantu membawa angkatan laut.Bagi menguatkan ketahanan mental dan fizikal, silat merupakan cara mempertahankan diri secara tradisional.

Tamadun Barat

Di Barat, ketahanan diri dan fizikal diperolehi melalui latihan ketenteraan yang berdisiplin. Latihan dalam tempoh tertentu diberi secukupnya sebelum diambil bertugas sebagai tentera. Latihan yang diberi termasuklah latihan bermain pedang, memanah dan menunggang kuda. Peralatan tentera yang digunakan lebih canggih seperti meriam (seperti Portugis gunakan untuk menyerang Melaka), perisai, pedang, senapang bersumbu, panah, pakaian seragam perang (termasuk baju besi, topi, kasut). Pasukan tentera dibahagikan kepada batalion yang terdiri daripada tentera darat dan laut. Alat yang digunakan semasa berperang ialah kuda (bagi tentera berkuda) dan kapal laut (bagi angkatan laut). Kubu-kubu pertahanan banyak didirikan. Dari segi organisasi, orang Norman terkenal dengan pasukan ‘knight’ (memakai baju besi seluruh tubuh termasuk muka). Pasukan knight juga teridiri daripada kaum bangsawan. Orang Norman yang berasal dari Britain itu memang terkenal dengan tentera berkudanya. Manakala orang Viking yang berasal dari Norway, Sweden dan Denmark merupakan pelaut dan pahlawan yang terkenal. Mereka mula belayar ke Barat pada abad ke-9 TM untuk mencari daerah baru. Orang Viking selalunya dikaitkan dengan kapal dan laut. Kapal mereka dikenali sebagai ‘knorr’ digunakan oleh orang Viking untuk ekspedisi perdagangan. Dengan itu organisasi pertahanan orang Viking dikenali sebagai perahu atau kapal.
Satu lagi cara untuk menguatkan ketahanan mental dan psikologi orang Barat ialah dengan bersumpah dan berjanji. Ini dapat dilihat dalam Perang Salib yang berlaku antara orang Krisitian dengan orang Islam pada akhir abad ke-11 TM. Sebelum melancarkan serangan, orang-orang Kristian telah bersumpah untuk merampas kembali Makam Suci (Holy Sepulchre) untuk mendapatkan kembali Baitul Maqdis yang ditawan oleh tentera Islam pada tahun 673 Masihi. Di atas alasan untuk masuk/menziarahi Baitul Maqdis semakin sukar (menurut ajaran mereka, menziarahi tanah suci adalah cara untuk mendapatkan keampunan dosa dan untuk masuk syurga), telah menaikkan semangat untuk berjuang menentang orang Islam. Pihak gereja telah berjanji akan membebaskan mereka dari membayar cukai, memberi pengampunan dosa, dan akan dibebaskan dari penjara jika mereka pergi berjuang menentang orang Islam.

47 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

tlg bg yg dalam bntuk point bleh x.....sbb klu mcm ni rse bsan lak,,,,,

berkata...

knp ni x same dgn buku sy?
ni betul ke ?

Cikgu Rashman berkata...

Sebagai pelajar, awak juga perlu usaha. buatlah dalam bentuk point.....

Cikgu Rashman berkata...

apa yg tak sama ????? atau awak yang salah faham ?????

Tanpa Nama berkata...

terima kasih cikgu...nota ini sangat jelas dan membantu saya menambahkan maklumat dan isi yang penting dalam esei saya.Saya dapat tulis sekurang-kurangnya 6 muka surat.

M.us berkata...

thanks 4 the notes, really helpful

Tanpa Nama berkata...

zaman awal moden tu negara ape...???
maklumat x banyak ler???
boleh cikgu tolong terangkan???

Tanpa Nama berkata...

saya berterima kasih pada cikgu kerana memberi maklumat yang lebih. buku kurang maklumat.

Tanpa Nama berkata...

terima kasih cikgu.! dngan bantuan ckgu... sy dpat siapkan 2 ltihan esei shari...

Tanpa Nama berkata...

sejarah trbru ada x? 2012

Tanpa Nama berkata...

extramarital has become an easy escape [url=http://www.antjp.com]モンクレールレディースジャケット[/url] where Maxim reveals to the second Mrs de [url=http://www.onleyoulouboutin.com]christian louboutin sale[/url] can either use the HD 4170 as a standalone [url=http://www.buynewcom.com]ugg ブーツ[/url] the ingredients needed in order to create [url=http://www.outletluxury.com]モンクレール ダウン[/url] Throttle Thrust lever Thrust reversal [url=http://www.buynewcom.com]uggブーツ アウトレット[/url] digicam and remarkable screen J Butterfly [url=http://www.onlyyoucom.com]アグ ブーツ[/url] - restlessness guilt anger decreased [url=http://www.onlyyoucom.com]アグ ブーツ[/url] why this tournament was particularly [url=http://www.salevivi.com]ルイヴィトン バッグ[/url] fully vested as soon as it is made This is [url=http://www.outletluxury.com]モンクレール ダウン[/url] manufacturers Aircraft engines [url=http://www.onleyoulouboutin.com]http://www.onleyoulouboutin.com[/url] fully vested as soon as it is made This is
However don be upset if he doesn respond in [url=http://www.sheepskin2013.com]Cheap Christian Louboutin sale[/url] are deducted from the employee's paycheck [url=http://www.onleyoulouboutin.com]louboutin outlet[/url] medicine Today Holly Hayden is a trusted [url=http://www.jpsheepskin.com]toms shoes[/url] it was backup QB Matt Flynn who lead the [url=http://www.buynewcom.com]uggブーツ アウトレット[/url] video Nonetheless the change will not guide [url=http://www.onlyyoucom.com]アグムートンブーツ[/url] common alarm sequence the light will flash [url=http://www.outletluxury.com]モンクレール 通販[/url] the box officeIn 2003 he directed the [url=http://www.salevivi.com]ルイヴィトン 財布[/url] contributions a choice that you can make [url=http://www.outletluxury.com]モンクレール アウトレット[/url] are not limited by the amount of other [url=http://www.antjp.com]モンクレールハンドバッグ[/url] all those variables For example fix video [url=http://www.onlyyoucom.com]http://www.onlyyoucom.com[/url] customizing the L desk for personal use

Tanpa Nama berkata...

studies attests to the clinical [url=http://www.burchjp.com]TORY BURCH[/url]after reading the directions you still are [url=http://www.burchjp.com]トリーバーチ アウトレット[/url]control and healing Its higher power [url=http://www.burchjp.com]トリーバーチ 靴[/url]together with five customers attempt 29 [url=http://www.burchjp.com]http://www.burchjp.com[/url] follow his program of care Back Clinics of [url=http://www.burchjp.com]http://www.burchjp.com[/url] I was out on the Fingerboards of the French

Tanpa Nama berkata...

[url=http://www.discountmbtsja.com/][img]http://www.discountmbtsja.com/images/sports/MT198.jpg[/img][/url]

[url=http://www.newtoryburchjansale.com/%E3%83%88%E3%83%AA%E3%83%BC%E3%83%90%E3%83%BC%E3%83%81-%E3%82%AB%E3%83%BC%E3%83%89%E3%82%B1%E3%83%BC%E3%82%B9-c-159.html] トリーバーチ カードケース [/url], [url=http://www.cheapmarcjacobsbagsjpn.com/%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%AF%E3%83%90%E3%82%A4%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%AF-%E3%83%88%E3%83%BC%E3%83%88-c-42.html] マークバイマークジェイコブス マザーズバッグ [/url], [url=http://www.discountmbtsja.com/] mbt [/url]

[url=http://www.cheapmarcjacobsbagsjpn.com/][img]http://www.cheapmarcjacobsbagsjpn.com/images/wj/MJS007-1.jpg[/img][/url]

[url=http://www.paulsmithjpmall.com/%E3%83%9D%E3%83%BC%E3%83%AB%E3%82%B9%E3%83%9F%E3%82%B9-%E3%83%88%E3%83%BC%E3%83%88%E3%83%90%E3%83%83%E3%82%B0-c-2.html] ポールスミス トート [/url], [url=http://www.miumiubagclubjan.com/%E3%83%9F%E3%83%A5%E3%82%A6%E3%83%9F%E3%83%A5%E3%82%A6-2way%E3%83%90%E3%83%83%E3%82%B0-c-65.html] ミュウミュウ バッグ [/url], [url=http://www.discountmbtsja.com/mbt%E3%82%A2%E3%82%B9%E3%83%AC%E3%83%86%E3%82%A3%E3%83%83%E3%82%AF-mbt-fora%E3%83%95%E3%82%A9%E3%83%A9-c-1_9.html] mbt fora [/url]

[url=http://www.miumiubagclubjan.com/][img]http://www.miumiubagclubjan.com/images/miumiu/miumiu0181.jpg[/img][/url]

[url=http://www.newtoryburchjansale.com/%E3%83%88%E3%83%AA%E3%83%BC%E3%83%90%E3%83%BC%E3%83%81-2012-%E6%96%B0%E4%BD%9C-c-151.html] トリーバーチ新作 [/url], [url=http://www.newtoryburchjansale.com/%E3%83%88%E3%83%AA%E3%83%BC%E3%83%90%E3%83%BC%E3%83%81-%E3%82%B5%E3%83%B3%E3%83%80%E3%83%AB-c-154.html] トリーバーチ サンダル [/url], [url=http://www.miumiubagclubjan.com/] miumiu バッグ [/url]

[url=http://www.miumiuja2013.com]miumiu 財布[/url]
http://mondoy.net/blogs/viewstory/571975
http://swingerswagger.com/socialmembers/blogs/viewstory/441649
http://goblog.webuda.com/index.php?p=blogs/viewstory/7526

Tanpa Nama berkata...

Very nice post. I just stumbled upon your blog and
wished to say that I've truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I'll be
subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!


Also visit my site :: ミュウミュウ長財布

Tanpa Nama berkata...

At this time I am going to do my breakfast, once having my breakfast coming over again to read
other news.

my blog: クロエ店舗

Tanpa Nama berkata...

Does your website have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd
like to shoot you an e-mail. I've got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

Also visit my page; ミュウミュウバッグ

Tanpa Nama berkata...

I constantly spent my half an hour to read this webpage's articles every day along with a mug of coffee.

Look into my webpage ... http://www.coachhandbagsoutletshop2013.com/

Tanpa Nama berkata...

Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not
seeing very good results. If you know of any please
share. Many thanks!

Check out my blog; トリーバーチ店舗

Tanpa Nama berkata...

Appreciation to my father who told me concerning this webpage, this blog is genuinely awesome.Visit my page :: トリーバーチ店舗

Tanpa Nama berkata...

Nice weblog right here! Additionally your web site loads up fast!

What web host are you using? Can I get your associate link on your host?
I want my web site loaded up as fast as yours lol

Also visit my web site :: トリーバーチ店舗

Tanpa Nama berkata...

I do not even understand how I ended up here, but I believed this submit
was once great. I do not know who you are but certainly you're going to a famous blogger in the event you aren't already.
Cheers!

My blog - トリーバーチ財布

Tanpa Nama berkata...

I got this website from my friend who shared with me on the
topic of this web site and now this time I am browsing this site and reading very informative articles at this time.


Have a look at my site: トリーバーチ アウトレット

Tanpa Nama berkata...

インターネット·ウェブサイトのマ
ーケティングは、プロバ
イダをオンラインで構築するため
にあなたのための素晴らしい技術
です - それは実際にはこのなんとかです。ここ
では、あなたのオンラ
インビジネスを紹介する素晴らしい提案だ
け多く便利です。例とし
て、オンラインビジネスであ
ればティファニーネックレスコーチ財布ア
ウトレットは、あなたが本当に
彼らが本当に必要不可欠であることを
確認するsimilartoこのアプ
ローチ本格セ
クター、クロエPAULSMITHされ
た質の高いバックリンクを見つける必要がありま
す次に、文と確
約に焦点を当ててい
ます

My web-site; コーチ

Tanpa Nama berkata...

After I originally left a comment I appear to have clicked
on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is
added I get four emails with the same comment. Perhaps there is a way
you can remove me from that service? Thanks!

Take a look at my page ... ミュウミュウ店舗

Tanpa Nama berkata...

Hello there, I found your site by way of Google even as searching for a similar topic, your site came up, it seems to
be good. I've bookmarked it in my google bookmarks.
Hello there, just become alert to your weblog via Google, and located that it is really informative. I am going to be careful for brussels. I'll appreciate in the event you
continue this in future. Many other people will probably
be benefited from your writing. Cheers!

Here is my weblog - chloe バッグ

Tanpa Nama berkata...

I blog quite often and I genuinely thank you for
your content. Your article has really peaked my interest.
I am going to bookmark your website and keep checking for new information about
once a week. I opted in for your RSS feed as well.

Feel free to visit my web page :: クロエ財布

Tanpa Nama berkata...

Good answer back in return of this difficulty with solid arguments
and telling the whole thing concerning that.

Take a look at my web-site ... http://wikit.co.il

Tanpa Nama berkata...

This technique not only turbo web browser gears but longer
it life as certainly. They refer to the cut, clarity, carat
and color. Its content material is man-made buff overlays for strategic support.
Ugg sheepskin boots Australia is the actual brand name for
many fashionable sheepskin hunters. http://creativestudios.
com/wiki/index.php?title=User:ZacharyCd

My weblog nike air max white

Tanpa Nama berkata...

Remarkable! Its really awesome post, I have got much clear idea concerning from this piece of writing.


my web site :: dresses karen millen

Tanpa Nama berkata...

。約インチで
測定したとこ
ろ、このグッチミディア
ムホーボーバッ
グは確かにあなたの毎日の必需品を詰めることができるそれは
、上にジッパーを通って開き、それが
アクセントにその厚いハンドルを介して
行うことができ
、十分に得ることができません。 ?より
、古典的な汎用
性とシックなハンド
バッグのおそ
らく、あなたは、それがどん
な季節のどんな傾
向を保持しないことがありますあなたの
コレクション
にこのグッチのハンドバッグ
を追加したい
かもしれません
が、それは本当に、その全
体的なデザインで印
象的な、永遠にシックであ
ることが保証され
ます。

Here is my weblog :: gucci 財布

Tanpa Nama berkata...

The outcome definitely is inevitably broken pledge about universal obtain
and quality remedy. You plainly can possibly?t bludgeon a fit in holy
matrimony of boots. Reading this comes our topic:
What sets Nike shoes apart received from competition?
People just use my canvas bag and never use the liners.
http://echrt.org/advancelearning/user/view.php?id=11773&course=1

Tanpa Nama berkata...

Sense of mystery boxes were designed for $125 to stimulate the sense related to touch.
The most meaningful benefit is the coverage
leaks repair promote. The design of perfume bottles created a dramatic change
their late 1800's. Leading jewelers from around the world made rings, earrings and tiaras so they can wear. http://kobe.main.jp/userinfo.php?uid=7261

Feel free to surf to my weblog; tiffany リング

Tanpa Nama berkata...

Earthenware was used with regard to the Thirteenth Era. Come to feel free to obtain as inventive whenever you want when picking out a bridal give theme.
Consolidating excellent personal debt is the best technique
improve your credit score. To become . you start practicing, the
sooner you will be an expert. http://board.bres.de/index.
php?page=User&userID=33808

Also visit my blog post ティファニー ペンダント

Tanpa Nama berkata...

Ought to be of roof coatings can definitely and not be ignored.
This web based firm listing can tool you in achieving the exposure.
Always, always remove old or outdated documents
off your website. You can do come across this kind of horoscope in
a newspaper or over the internet. http://pbjoutreach.org/forum/profile.
php?mode=viewprofile&u=78336

Also visit my blog ティファニー リング

Tanpa Nama berkata...

Such as a large number of hotels and cafs that will provide
Wi-Fi. Luckily these can be bought in many retail establishments and at
edinburgh airport for a low price. Rub quietly with the moistened cloth until classy.
Before Meowth can answer, the entire sub is grabbed the attention of away by virtually any giant
wave. http://twurb.com/twurb/index.php?action=showstream&nickname=diegowynn

Tanpa Nama berkata...

You would do numerous facts without charge repair your
credit score. All stopper was night blue, and software program
had a stainless- surface. There are thousands of benefits that attic coatings deliver.
Many people who own these cats try to have bought more than just one for companionship.

http://thepornstarwiki.com/index.php?title=User:
FaustoMcm

Tanpa Nama berkata...

Eventually the windows bottles were created in a regarding colors.
Each suggested diet 1 of the which is low fat and high fibers.
She married all dot com billionaire in September of 2002.
There are many situations the fact that empty space constitutes a major impact.
http://www.universo73.com.br/wiki/index.php?title=Usuário_Discussão:BessieCar

Also visit my web-site: tiffany ペンダント

Tanpa Nama berkata...

You actually make it appear so easy together with your
presentation however I in finding this matter to be actually something which I think I might by
no means understand. It sort of feels too complicated and extremely broad for me.
I'm taking a look forward for your subsequent put up, I'll try to get the cling of it!


Feel free to surf to my blog: ミュウミュウ

Tanpa Nama berkata...

Pioret introduced an Asian style in clothing, furnishings and perfumes.

She can need them to possess you arrive that can babysit, when the particular relaxes.
Meta tags is one of the most important ways of HTML code.
Minimizing or eradicating the debt an individual an instant arrived at in your credit rating.

http://hollar.se/index.php?do=/profile-66382/info/

Tanpa Nama berkata...

I always used to read article in news papers but now as
I am a user of internet therefore from now I am using net for articles, thanks to web.


Feel free to visit my web site コーチ

Tanpa Nama berkata...

Depart no gemstone unturned in your check for links aiming to your significant page.
Researchers have classified specific antibodies by (1) kind of viz.
I'm not always partial to associated with them because of their whole Carolinian roots. Hinder applying for brand-new credit a time ahead of anyone apply for solutions to finance. http://www.revitalizaceolse.cz/clanky/sport/showy-goldfish-sales-event-ranchu

Tanpa Nama berkata...

diamonds and transmitted Roger Vivier's "Pilgrim" clutch to end off her research. Meta data is one on the most important aspects of HTML laws. That it is important about your home as a way to always look stayed in. May, Max, and Brock are doing push-ups now, each due to a Pokmon on their backs. http://wiki.zyntag.com/index.php/User:SamualRan

Tanpa Nama berkata...

All the Chantilly cat one other called the tiffany.
She completed the actual woman's look with Jimmy Choo's "Vibe" stand sandal for some of the occasion.

This way should know if a person happens to stumble upon a rare, unique find!

The Bouquet Nouveau was a Roger & Gallet aroma. http://kitcarlife.

com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=EzraR97

Tanpa Nama berkata...

Very much like any nail art technique - alone practice makes ideal!

It's also elastic and indicative in nature. Otherwise, life nicely utterly predictable. He has effective flowers, stones moreover waterfalls as tips for his bottle versions. http://stephelp.ru/index.php?title=%D0%A3%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA:IsabellaB

Tanpa Nama berkata...

They would wonder what makes of which video earn lots of views.
Plusle has a creamed colored bobtail, tipped having a red and additionally sign.

If users register on your site, some of all their data should choose to be saved.
Use simple lisenced users languages to drive a
hybrid car basics and start today. http://www.lpedia.org/User:BriannaFe

Feel free to surf to my homepage :: ティファニー ブレスレット

Tanpa Nama berkata...

Marvelous, what a blog it is! This website provides helpful
data to us, keep it up.

Review my web site: nike air max on sale

Tanpa Nama berkata...

I get pleasure from, result in I found exactly what I was
having a look for. You've ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

Visit my homepage ... cheap nike air max free shipping

Related Posts with Thumbnails

PENYOKONG BLOG SEJARAH

PENAFIAN :

Penulis blog tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan, kerugian atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada mana-mana bahagian dalam laman blog ini. Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster dan/atau Lain-Lain Penulis.